Chokolade har en lang historie og dens oprindelse kan spores tilbage til de gamle civilisationer i Centralamerika, hvor kakaotræet, Theobroma cacao, voksede naturligt. Det var mayaerne og aztekerne, der først dyrkede og forbrugte kakaobønnerne for over 2000 år siden.
De indfødte folk brugte kakaobønnerne til at lave en drik kaldet “xocolātl”, som var en bitter og krydret drik, der blev anset for at have både ernæringsmæssige og rituelle formål. Det var en luksusvare, der ofte blev brugt ved ceremonier og handel.
Efter europæernes opdagelse af Amerika i det 15. og 16. århundrede blev kakaobønnerne bragt til Europa, hvor de blev tilpasset til den vestlige smag ved at tilføje sukker og andre ingredienser. Det var i Europa, at chokoladen som vi kender den i dag, begyndte at tage form, og den blev gradvist populær over hele verden som en lækker og elsket godbid.
I dag er de største producenter af kakaobønner lande som Elfenbenskysten, Ghana og Indonesien, men kakaotræer dyrkes også i andre tropiske regioner rundt om i verden. Chokoladeproduktion er blevet en global industri, der forbruges og nydes af mennesker overalt.